Mock up på desktop og mobil av nettbutikken til ARK

Ny nettbutikk for ARK Bokhandel bygget på moderne eCommerce-teknologi

 • Kunde ARK Bokhandel
 • Prosjekt Ny nettbutikk
 • År 2022/2023

Leveranse

Nettside Strategi UX/UI-design Fullstack-utvikling Research & innsikt Design-system Universell utforming GDPR Ytelses- og sikkerhetstesting CMS Rådgivning Experience API SEO Kategoristruktur Informasjonsarkitektur Produktdata-optimalisering Intern arbeidsflytoptimalisering Agil produktledelse Data science Tracking og analyse

Teknologi

Sanity Algolia Commercetools Omnium Bluestone PIM React Next.js Storybook Azur dotNet

– Den nye nettbutikken har blitt en av de beste i Norge, både når det gjelder hastighet og design, Anders Martinsson, Tech Lead hos ARK.no.

ARK, Norges største bokhandelkjede, har i samarbeid med TRYs eCommerce-team utviklet en ny nettbutikk (ARK.no). Med over tre millioner produkter tilgjengelig digitalt og 150 fysiske butikker over hele landet, ønsket ARK å heve sin digitale tilstedeværelse, forbedre brukeropplevelsen, effektivisere interne arbeidsprosesser og øke sin konkurranseevne i markedet.

 • image
 • image
 • image

ARKs ambisiøse plan om å vokse og innovere ble holdt tilbake av deres utdaterte teknologi og design.

Utfordringen

Nettbutikken, som var hostet på en SAP-plattform, viste seg å være en betydelig hindring for videreutvikling. Å iverksette endringer eller introdusere ny funksjonalitet krevde betydelig med tid og ressurser, og hyppige sammenbrudd og nedetid på grunn av høy trafikk påvirket plattformens stabilitet og resulterte i en dårlig brukeropplevelse. I tillegg skapte sikkerhetsproblemer og et ustabilt testmiljø utfordringer. Bruken av et ukjent kodespråk gjorde det samtidig utfordrende å ansette utviklere, noe som begrenset mulighetene deres til å gjøre nødvendige forbedringer. 

Videre manglet det utdaterte designet responsivitet og kompatibilitet med moderne enheter, samtidig som designet hadde dårlig navigasjon, lesbarhet og estetikk – noe som også bidro til en dårlig brukeropplevelse og høy exit-rate.  

 • image

– Hvis man sammenligner den nye løsningen med den gamle er det som natt og dag, Tore Norrud, salgsleder hos ARK.

Mål

Modernisere og anskaffe en skalerbar plattform med moderne infrastruktur, forbedre brukeropplevelsen og designet for å styrke konkurransedyktigheten, strømlinjeforme interne arbeidsprosesser, øke effektiviteten og salget – og maksimere avkastningen på investeringen.

 • image
 • image

Løsning/prosess

Implementering av ny nettbutikk bygget på MACH-arkitektur

For å overkomme begrensningene på den eksisterende SAP-plattformen, omfavnet ARK en moderne teknisk arkitektur ved å adoptere MACH-prinsippene (Microservices, API First, Cloud-native og Headless). Vi utviklet og implementerte en fullskala, headless arkitektur ved å bruke Commercetools, Sanity, Omnium, Algolia og Bluestone. Disse banebrytende teknologiene tilbød en skalerbar og fremtidsrettet plattform, som forbedret kundetilfredsheten, avkastningen på investeringen og den interne arbeidsflyten. 

Arkitekturen er bygget på Azure for backend-tjenester og med Vercel for et smidig frontend-lag. 

 • image

Bygget et skalerbart designsystem

Med tanke på betydningen av en konsekvent og visuelt tiltalende brukeropplevelse, investerte vi i å bygge et skalerbart designsystem. Ved å utnytte verktøy som Figma som et designbibliotek og Storybook som et utviklerbibliotek, skapte vi et solid grunnlag for nettsidedesignet. Dette muliggjorde en strømlinjeformet arbeidsflyt, moderniserte visuelle elementer og sikret konsistens og raske oppdateringer på tvers av nettstedet. Designsystemet inkluderte gjenbrukbare komponenter designet etter beste praksis for brukeropplevelse, noe som fremmet sømløs kommunikasjon mellom designere, interessenter og utviklere.

Omfavnet en smidig arbeidsflyt og samarbeid

Vi jobbet etter smidig prosjektmetodikk,  sprintplanlegging og demonstrasjoner ved hjelp av Jira og Confluence, noe som la til rette for effektiv utvikling og iterasjon.

Prioriterte tilgjengelighet, SEO og testing

Både ARK og TRY la stor vekt på tilgjengelighet, ved å sørge for å overholde WCAG 2.0 AA-standarder og gjennomføre en SEO-gjennomgang for å forbedre kategori- og URL-struktur. For å sikre en vellykket lansering gjennomførte TRY en omfattende testplan, inkludert kvalitetssikringstesting, brukertesting, end-to-end brukeraksepttesting (UAT), tilgjengelighetstesting og ytelses- og sikkerhetstesting. Den grundige testingen sikret at vi reduserte mulige feil og forbedret nettstedets kvalitet. 

 

— Samarbeidet med TRY har redefinert arbeidsflyten, styrket kreativiteten og fundamentalt forbedret prosessene våre, Anders Martinsson, Tech Lead hos ARK.no.

 • image

Ved å løse utfordringene med utdatert teknologi og design sammen med TRY, har ARK posisjonert seg som en leder innen digital handel og satt en ny standard for norske digitale bokforhandlere.

Resultater

Nettsalget økte med 25 % i løpet av den første måneden, noe som viser den umiddelbare avkastningen av den nye plattformen og designet.  

Over 17 000 bestillinger ble gjort på bare én dag i løpet av den første uken etter lanseringen, noe som understreker den forbedrede brukeropplevelsen, økt kundeengasjement og plattformens evne til å håndtere høy trafikk.  

Intern arbeidsflytseffektvitet ble forbedret med over 50 %, som har ført til økt produktivitet og strømlinjeformede operasjoner.  

Nedetid ble betydelig redusert, noe som sikret en stabil og pålitelig kjøpsopplevelse for kundene.  

Produksjonssetting av kode tar nå kun tre minutter (som er veldig raskt!), som igjen muliggjør raske oppdateringer og sømløs implementering av nye funksjoner.  

Konverteringsfrekvensen økte med 15 %, noe som indikerer at den forbedrede brukeropplevelsen og designet førte til økt kundeengasjement og salg.

 • image
 • image

Den nye nettbutikken gir ARK muligheten til å tilby en moderne og brukervennlig digital kundeopplevelse, noe som resulterer i økt salg, mer effektiv arbeidsflyt og økt synlighet i søkemotorer.

SEO-resultater

22 491 flere søkeord ble synlige i Google sammenlignet med før lanseringen, noe som utvidet deres synlighet og rekkevidde på nett.  

Nettsiden oppnådde 740 featured snippets i søkeresultatene sammenlignet med 0 før lanseringen, noe som ytterligere forbedret deres fremtreden og synlighet i søkemotorresultatene.
 
Inntekter generert fra organisk søk ​​økte fra 25 millioner kroner i aug-des 2022 til 75 millioner kroner i aug-des 2023, noe som markerer en bemerkelsesverdig 200 % økning i organisk søkeinntekt.

– Vi har nå en nettbutikk som vi virkelig kan være stolte av, Tore Norrud, salgsleder hos ARK.no

Sammenligning av nettstedets ytelse mellom august til desember 2022 og 2023 avslørte positive trender. I 2023 var det en merkbar økning på 28% i sider/besøk, en betydelig økning på 46% i konvertering/session, en prisverdig økning på 24% i konvertering/bruker, en betydelig økning på 14% i tid brukt på siden, og en bemerkelsesverdig nedgang på 33% i avvisningsrate.

Disse forbedringene peker på forbedret brukerengasjement og konverteringsrater, og understreker den positive utviklingen av nettstedets ytelse i den siste perioden.

 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image

Kontaktpersoner

 • Henrik Sørhaug

  Henrik Sørhaug

  TRY Dig

  Leder Digital Handel

 • Claire Linden

  Claire Linden

  TRY Dig

  Senior UX-designer

 • John Tøsse Kolvik

  John Tøsse Kolvik

  TRY Dig

  Lead Customer Experience

Arbeider

Mye har skjedd siden 1998, og selv om vi har laget mange reklamefilmer så har vi laget veldig mye annet vi er stolte av også. Derfor har vi bygget et univers med arbeider du kan utforske.