Utfordring

Røde Kors ønsket en kampanje som skulle sette fokus på viktigheten av å kunne hjerte- og lungeredning. Innsikten viste at mange tror at profesjonell hjelp er nærmere enn hva den faktisk er, og mange tenker ikke på hvor hjelpeløs man er i en nødssituasjon hvor man må vente på en ambulanse. 

 

Løsning

Løsningen ble hele 422 unike Facebook-filmer, og én for hver kommune. Hver enkelt film er like lang som tiden det tar før en ambulanse kommer dit du er. Filmene ble produsert lokalt på Facebook i hver aktuelle kommune, og det ble i tillegg laget en film med det nasjonale gjennomsnittet som ble sluppet på Røde Kors sin egen konto. 


Den dramatiske filmen skildrer en familiefar som får et hjerteinfarkt, og følger samboerens desperate forsøk på å få liv i han. For seere i Horten følger man situasjonen i ti minutter, og i Røros i 61 minutter.


Ambisjonen var ikke at folk skulle se filmene ferdig, og hovedbudskapet vises nesten med én gang. Målet var at seerne skulle føle seg truffet av den faktiske ventetiden hvor de var, og at ventetiden føltes ekstra lang nettopp fordi den var på Facebook. 


Hele produksjonen er gjort på TRY-huset hvor TRY Apt utviklet en programvare som automatisk versjoneer og ferdigstiller de ulike filmene. Programmet sydde også klipp sømløst sammen og lokaltilpasset hver film med ulike lengder og tekstplakater. 

 

 

Verdi

Kampanjen fikk fire millioner annonsevisninger på Facebook, og en økning på tre ganger så mange klikk som i 2018. Det var også over 5000 mennesker som meldte seg på nyhetsbrev om førstehjelp og en 5 prosent økning i andelen som oppgir at de vil tørre og gi førstehjelp. I ettertid av kampanjen var det også en nedgang på 14 prosent i andelen som er redd for å gjøre hjerte. og lungeredning og en økning på 13 prosent på mennesker som ønsker å lære seg førstehjelp.